Komponentit

Tuotteeseen voi kohdistaa toisia tuotteita, joista tuote muodostuu ja näitä kutsutaan Arkhimedeksessa komponenteiksi. Niitä on mahdollista käyttää koostamaan tuotteita ja laitekokonaisuuksia. Komponentit määritetään menemällä tuotteen tuotekortilla 'Komponentit' välilehdelle. Välilehdellä määritellään mistä komponenteista itse päätuote koostuu ja montako komponenttia tarvitaan yhden päätuotteen koostamiseen.

Komponentit

• Komponentit ovat itsenäisiä tuotteita - niillä on esim. oma varastosaldo ja ne voivat koostua toisista komponenteista.
  • Voidaan määrittää, kuinka monta kutakin komponenttia tarvitaan tuotteen koostamiseen
  • Komponentit voidaan tarvittaessa näyttää tai olla näyttämättä laskulla / lähetteessä. Kun komponenttia ei näytetä, sille ei tule erillistä myyntihintaa.
  • Komponenttiin voidaan määrittää ostohinta, riippumatta siitä näytetäänkö sitä laskulla / lähetteessä.
  • Laskulla / lähetteessä / tarjouksessa jne. voidaan antaa komponenteille myös alikomponentteja. Nämä eivät milloinkaan näy tulosteessa, mutta vaikuttavat tarvittaessa varastosaldoon.
  • Komponentit toimivat tarvittaessa varaston kanssa. Eli kun tuotteen (joka sisältää komponentteja) lisää toimitukseen, vähenee vastaava määrä komponentteja varastosta.
  • Päätuotteen hinta voidaan määrittää komponenttien hintojen mukaan, tai päätuotteen hintaan voidaan lisätä komponenttien hinnat.

Komponenttien avulla on siis helppoa muodostaa esimerkiksi tuotepaketteja, jotka koostuvat tietyistä komponenteista. Tositteilla on luonnollisesti myös mahdollista muuttaa näitä koostetuotteita ja sen komponentteja esimerkiksi tilanteessa, jossa asiakas tilaa / ostaa erilaisen tuotepaketin tai haluaa siihen lisää komponentteja.

Käyttöesimerkki

Kuvan esimerkissä on koostetuote 'Tietokonepaketti' ja sillä komponentit 'Näyttö', 'Näppäimistö', 'Hiiri' ja 'Keskusyksikkö'. Näitä kaikkia komponentteja on asetettu tarvittavaksi yksi kappale per 'Tietokonepaketti', jotta koostetuote voidaan koostaa. Alhaalla oikealla näkyy arvo, montako koostetuotetta voidaan tällä hetkellä koostaa. Esimerkiksi jos varastossa on kolme näyttöä ja muita komponentteja on viisi, niin tällöin voidaan koostaa vain kolme 'Tietokonepakettia'.

Nyt, kun 'Tietokonepaketti' haetaan tuoteluettelosta toimitettavaksi, niin Arkhimedes hakee määritellyt komponentit annettujen määrien mukaan ja vähentää määrät varastosaldoista.

Tietokonepaketin hinta voidaan määrittää joko koostumaan komponenttien hinnoista, tai sille voidaan antaa oma pakettihintansa tai sille voidaan määrittää tietty hinta, johon komponenttien arvo lisätään päälle. Tuotteiden asetuksissa ('Tuotteet' -> 'Asetukset') välilehdellä on valinta 'Haetaanko komponentteihin myyntihinta'. Mikäli tämä on valittu, niin komponenttien hinnat lisätään koostetuotteen hintaan.  Itse koostetuotteen 'Tietokonepaketti' hinta on se mikä tuotekortille on määritetty, mutta valinnan mukaan ohjelma laskee komponenttien hinnan yhteen koostetuotteen kanssa.

Voidaan myös valita näytetäänkö komponentit laskulla vai ei. Jos näytetään, niin tällöin näkyy jokaisen komponentin yksittäinen hinta.

Komponentit ja ostohinnat

Tuote, joka koostuu komponenteista, käsitellään ostohintojen osalta laskulla seuraavasti:

• Tuoterivin ostohinta on ko. tuoterivin ostohinta + komponenttien ostohinta.
    • Jos esim. halutaan, että (pää-)tuoterivin ostohinta on komponenttien ostohintojen summa, annetaan (pää-)tuoterivin ostohinnaksi 0
  • Jos tuote on varastotuote, tuotteen ostohinnaksi tulee varastoontuontien ostohinnan painotettu keskiarvo. Ostohintaa voi tässä kohtaa vielä muuttaa, itse määritetty ostohinta on järjestelmän määrittämää ostohintaa vahvempi. Mikäli ostohinnan poistaa, ostohinta määräytyy suoraan varastoontuontien ostohinnoista.