Provisiolaskelma

Arkhimedeksen projektiin syötetyistä tiedoista voidaan koostaa ns. Provisiotiedosto (tyypillisesti Excel-muotoinen), jonka pohjalta voidaan laskea projekteihin kirjatut myynti- ja toteutusprovisiot.

Prosessi menee seuraavasti:

1) Syötetään projektin laskutus Maksusuunnitelma-välilehdelle

• Maksusuunnitelman yläpuolella on painike: Syötä kokonaisprovisio, klikataan sitä, annetaan kokonaisprovision määrä ja Arkhimedes jakaa automaattisesti kullekin riville provision laskutettavan summan suhteessa

2) Syötetään myyjien provisiosuhteet Resursointi-välilehdelle
3) Toteutusprovisiot syötetään Toteutus-välilehdelle

Kirjaamisohjeet

1) Maksusuunnitelma

- Muistio kentän voi määrittää vapaasti. Ohjelma ehdottaa aina "Maksusuoritus" mutta siinä voi olla vaikka laskusta lisätietoja, esim. Lasku (1/3) tmv.
- Maksupvm-kenttään laskun päivämäärä
- Veroton summa, laskutettava veroton summa
- Summa-kentätään tulee laskutettava verollinen summa, Arkhimedes laskee automaattisesti
- Myyjä-kenttä jätetään tyhjäksi
- Provisio-kenttään tulee laskusta laskettava kokonaisprovisio *)

2) Resursointi-välilehti (Myyjien kirjaaminen)

- Rooli-kenttään teksti, esim "Myyjä"
- Henkilö / resurssi-kenttään valitaan Myyjä valikosta
- Alkupvm ja Loppupvm. Provision määräytymisen voimassaoloaika. Arkhimedes antaa oletuksena projektin alkamispvm:n, jos loppupvm on tyhjä, provisio määräytyy aina annetulla tavalla. Jos provision määräytyminen muuttuu, annetaan vanhalle riville Loppupvm ja tehdään uusi rivi, jossa määritetään uuden määräytymisen Alkupvm **)
- Kulutyyppi / Sivukulu jätetään tyhjäksi (kulutyypissä on valinta Provisio mutta sillä ei ole nyt toiminnallisuutta)
- Kulut kpl. Tähän määritetään missä suhteessa provisio jakautuu *)
- Kulut á jätetään tyhjäksi. Kyseinen tieto löytyy Maksusuunnitelman Provisio-kentästä, joten ei ole enää tarpeen.
- Tarkenne voidaan jättää tyhjäksi

Näiden tietojen pohjalta Arkhimedes osaa määrittää jokaiselle myyjälle kuhunkin maksusuunnitelman riviin liittyvän provision

*) Esimerkki: Projekti A:ssa, joka alkaa 1.1.2010 laskutetaan 2000 euroa 15.1.2010 ja 3000 euroa 1.3.2010. Ensimmäisestä laskusta maksetaan myyjille yhteensä 500 euroa provisiota, toisesta 700 euroa. Myyjiä ovat Matti ja Maija siten, että Matti saa 40 % provisiosta ja Maija 60 %)

Määritetään seuraavasti:

Maksusuunnitelmaan rivit:
- Maksusuoritus / 15.1.2010 / 2000 / 2440 / / 500
- Maksusuoritus / 1.3.2010 / 3000 / 3660 / / 700

Resursointi-välilehti (valitse ensin vihreällä nuolella ko. myyjä):
- Myyjä / Matti /  1.1.2010 / / / 0,4 (Kulut kpl) / /
- Myyjä / Maija / 1.1.2010 / / / 0,6 (Kulut kpl) / /

**) Oletetaan että helmikuusta 2010 eteenpäin suhdeluvut muuttuisivatkin niin, että kumpikin myyjä saisi 50 % myynnistä. Tällöin myyjien rivit menisivät Resursointi-välilehdellä seuraavasti:

Matilla (ensimmäinen on vanha rivi, johon muutetaan Loppupvm):
- Myyjä / Matti /  1.1.2010 /  31.1.2010 / / 0,4 (Kulut kpl) / /
- Myyjä / Matti /  1.2.2010 / / / 0,5 (Kulut kpl) / /

Maijalla (ensimmäinen on vanha rivi, johon muutetaan Loppupvm):
- Myyjä / Matti /  1.1.2010 /  31.1.2010 / / 0,4 (Kulut kpl) / /
- Myyjä / Matti /  1.2.2010 / / / 0,5 (Kulut kpl) / /

3) Toteutusprovisiot

Toteutusprovisiot syötetään Toteutus-välilehdellä, Tehtävä-näkymään (klikkaa vihreää nuolta kyseisen tehtävän kohdalla). Oleellinen täytettävä kenttä on AlkuPVM sekä Kulut kpl ja Kulut á, johon tilitettävä provisio kirjataan.

Provisiotiedosto

Provisiotiedoston voi tallentaa välilehdellä "LIsta projekteista", "Tulosta"-painikkeen yläpuolelta valitaa "Provisiotiedosto", klikataa tulostuspainiketta ja annetaan aikaväli, jolta provisiot muodostetaan.

Laskutus Myynti Toiminnanohjaus
ei ei Lisäosio