Intrastat

Arkhimedeksesta voidaan tulostaa EU:n sisäkaupan (toistaiseksi vain tuonti) intrastat-tilastoilmoitus. Arkhimedeksella muodostettava aineisto on ASCII-muotoinen, Tullihallituksen määrittämän tietuekuvauksen mukaan (määrityksen päivämäärä: 30.1.2007).

Aineiston toimittamisesta sovitaan tullihallituksen kanssa.

Intrastatin käyttö

Seuraavat kohdat on määriteltävä ennen intrastatin käyttöönottoa:

1. Tarkistetaan yrityksen Y-tunnus (Päätaso -> Asetukset -> Yritys)

2. Arkhimedes Toiminnanohjaus-osion tulee olla käytössä

3. Määritetään toimittajien maat
    Annetaan toimittajan Maatunnus-kenttään (kontaktikortilla Maa-kentän oikealla puolella oleva pieni kenttä) kaksikirjaiminen maatunnus. Tarkistetaan samalla, että kontaktin Tyyppi on toimittaja.

4. Määritetään tuoteryhmiin (jotka tuotekortilla valittu ostojen tuoteryhmäksi) tullikoodit, alkuperämaa (2-kirjaiminen maakoodi) ja toisen tilastointipaljouden lajikoodi
    • Toisen tilastointipaljouden lajikoodi annetaan vain, jos tavaranimike sitä edellyttää. Käytettävät lajikoodit ovat NAR ja GRM
    • Vaihtoehtoisesti tullikoodi ja alkuperämaa voidaan antaa suoraan tuotteessa Tullikoodi- ja Alkuperämaa-kenttiin. Tällöin ne ajavat tuoteryhmälle annetun koodin tai alkuperämään yli.

5. Tarkistetaan tuotteen tiedot
    • Tullikoodi (jos ei annettu tuoteryhmässä)
    • Alkuperämaa (jos ei annettu tuoteryhmässä)
    • Paino
    • Toimittaja
    • Yksikkö

6. Ostotilauksessa annetaan/tarkistetaan aina seuraavat tiedot
    • Ostohinta
    • Tilattujen määrä
    • Alkuperämaa / Paino (tulevat tuotteesta tai tuoteryhmästä)

7. Annetaan intrastatin asetukset (Ostot -> Asetukset)
    • Lähettäjän lisäkoodi (tarvittaessa, esim. INT-koodi)
    • Yrityskohtainen sarjanumero (= työasematunnus)
    • Asiamiehen yritystunnus (tarvittaessa)

8. Luodaan intrastat-aineisto
    • Ostot -> Asetukset -> ASCII-ilmoitus
    • Anna alku- ja loppupäivämäärä tietyn kuukauden sisältä (esim. 1.6.2010 ja 30.6.2010)
    • Anna järjestysnumero
      • Jos tämä on päivän ensimmäinen aineisto, anna 1
      • Jos teet toista ilmoitusta tänään, anna 2. Vastaavasti kolmannella anna 3.
    • Valitse OK, valitse tiedostotyypiksi Tab-separated Text, anna tiedoston nimi ja valitse Save. (Jos haluat tarkistaa tiedoston sisällön, tulosta omaa käyttöä varten itsellesi Excel-muotoinen tiedosto.)
    • Lähetä muodostettu tiedosto Tullihallitukselle.

Aineiston kuvaus

Seuraavaksi on kuvattu pääpiirteissään aineiston (lähetettävän tiedoston) sisältö ja se, mistä tiedoista sisältö muodostuu Arkhimedeksessa:

Lähettäjätietue (tunnus: KON)

• Lähettäjän tunnus (Lähettäjätietue)
    Lähettäjän tunnus on muotoa YYYYXXXXXXXXNNNNN, missä:
    • YYYY = maakoodi ( aina 0037=Suomi)
    • XXXXXXXX = lähettäjän yritystunnus (A rkhimedekseen annettu Y-tunnus ilman väliviivaa)
    • NNNNN = lisäkoodi / INT-koodi ( annetaan Arkhimedeksessa kohdassa Ostotilaukset -> Asetukset -> (Intrastat) Lähettäjän lisäkoodi)

Otsikkotietue (tunnus: OTS)

• Tilastonumero
    Tilastonumero on muotoa VVTTPPPTAANNN, missä:
    • VV = vuoden kaksi viimeistä numeroa ( Arkhimedes laskee)
    • TT = Tullitoimipaikan koodi ( aina 11)
    • PPP = ilmoittamispäivän järjestysnumero ( Arkhimedes laskee)
    • TAA = yrityskohtainen sarjanumero / työasematunnus ( annetaan Arkhimedeksessa kohdassa Ostotilaukset -> Asetukset -> (Intrastat) sarjanumero)
    •  NNN = ilmoituspäivän sisällä oleva järjestysnumero ( annetaan Arkhimedeksessa, kun on valittu "ASCII-ilmoitus", samalla, kun määritetään päivämäärät)
  • Suunta
    • A=tuonti, D=vienti ( aina A)
  • Tilastointijakso
    • VVKK (=vuosi/kuukausi) ( Arkhimedes laskee päivämääristä, jotka annetaan, kun on valittu "ASCII-ilmoitus")
  • Tietokäsittelykoodi
    • T=täydelliset tilastotiedot, NIL=ei tilastotietoja ( Arkhimedeksessa aina T)
  • Virheellinen tilastono
    • (aina tyhjä)
  • Tiedonantovelvollinen
    Tunnus on muotoa AAXXXXXXXXNNNNN, missä:
    • AA = maakoodi ( aina FI=Suomi)
    • XXXXXXXX / NNNNN = samat kuin lähettäjän tunnuksessa
  • Asiamies
    • Asiamiehen yritystunnus (sama muoto kuin kentässä Tiedonantovelvollinen) ( annetaan Arkhimedeksessa kohdassa Ostotilaukset -> Asetukset -> (Intrastat) Asiamies
  • Tilastotullikamari
    • tullitoimipaikka (Intrastat-palvelupiste) ( aina koodi 11)
  • Ilmoituksen valuutta
    • Valuuttatunnus ( aina EUR)

Nimiketietue (tunnus: NIM)

• Nimikkeen järj.no
    • Juokseva järjestysnumero ( Arkhimedes laskee)
  • Tavaranimike
    • CN-luokituksen mukainen tavaranimike ( Arkhimedeksessa tuotteessa määritetty tullikoodi tai ostojen tuoteryhmässä määritetty tullikoodi)
  • Kauppatapahtuman luonne
    • 2-numeroinen koodi ( aina 11)
  • Alkuperämaa (vain tuonti)
    • 2-kirjaiminen maakoodi ( ostotilauksessa rivikohtainen kenttä Alkuperämaa)
  • Lähetysmaa (vain tuonti)
    • 2-kirjaiminen maakoodi ( tuotteeseen liitetyn toimittajan Maa)
  • Määrämaa (vain vienti)
    • 2-kirjaiminen maakoodi (Arkhimedeksessa tyhjä)
  •  Kuljetusmuoto
    • 1-numeroinen koodi ( aina 1)
  • Tilastoarvo
    • Kokonaisluku ( ostotilauksessa rivikohtainen Ostohinta x Tilattujen määrä)
  • Ilmoittajan viite
    • Ilmoittajan viitenumero ( Arkhimedeksessa tyhjä)
  • Määräntarkennin 1
    • koodi ( Arkhimedeksessa aina WT=puhdas nettopaino)
  • Paljouden lajikoodi 1
    • koodi ( Arkhimedeksessa aina KGM=kilo)
  • Paljous 1
    • paljouden määrä ( ostotilauksen rivikohtainen Tilattujen määrä x Tuotteen paino)
  • Määräntarkennin 2
    • koodi ( Arkhimedeksessa aina AAE)
  • Paljouden lajikoodi 2
    • toisen tilastopaljouden koodi ( Arkhimedeksessa annetaan ostojen tuoteryhmään, vaihtoehdot: NAR, GRM)
  • Paljous 2
    • toisen tilastopaljouden määrä ( jos lajikoodi 2 = NAR, Tilattujen määrä, jos lajikoodi = GRM, Paino x Tilattujen määrä)
  • Laskutusarvo
    • Kokonaisluku ( Arkhimedeksessa aina sama kuin tilastoarvo)

Summatietue (tunnus: SUM)

• Nimikkeiden lukumäärä
    • Ilmoitukseen kuuluvien tavaranimikkeiden määrä yhteensä ( Arkhimedes laskee)
  • Laskutusarvo yht.
    • Koko ilmoituksen NIMI-tietueiden laskutusarvo yhteensä ( Arkhimedes laskee)