Käteisalennukset

 Huom! Käteisalennukset edellyttävät vähintään Arkhimedes Myynti-versiota

Jos käytät käteisalennuksia, niiden käyttö kannattaa määritellä jo laskutuksen asennuksiin: 'Myynti -> Asetukset'.

Käteisalennuksen määrittely koostuu kolmesta kentästä. Ensimmäinen kenttä näyttää koko laskulle tulostuvan tekstin, esim. 14 pv - 2 %. Käteisalennuksen päivät ja prosentti ovat omissa kentissään laskentateknisistä syistä. Vastaavat kentät voit määritellä laskukohtaisesti, käteisalennuksen löydät laskulla Maksuehdot-välilehdeltä.

Vinkki: Voit määrittää myös käteisalennuksen kontaktikohtaisesti, mikäli et halua antaa sitä kaikille asiakkaillesi. Määrittely tapahtuu kontaktikortilla 'Myynti -> Oletusarvot' -välilehdellä.

Kun käteisalennukseen on annettu kaikki kentät, laskulla on kaksi eräpäivää: käteisalennuksen eräpäivä ensin ja sitten laskun varsinainen eräpäivä. Käteisalennuksen eräpäivän löydät sen jälkeen, kun lasku on laskutettu, Reskontra-välilehdeltä, siellä välilehti Viivästyskulut- ja alennukset.

Tältä välilehdeltä löydät kaikki käteisalennukseen viittaavat tiedot (huom. tietoja ei näytetä, mikäli käteisalennusta ei ole määritetty). Tiedot ovat kaikkiaan:

  • Käteisalennus: Annettava alennus veroineen
  • ALV: Käteisalennuksen ALV-osuus
  • Yhteensä alv 0  €: Laskun veroton loppusumma käteisalennuksen kanssa
  • Arvonlisäveroa: Laskun ALV-osuus käteisalennuksen kanssa
  • Eräpäivä: Käteisalennuksen eräpäivä (laskun päivä lisättynä käteisalennuksen päivät)
  • Loppusumma: Laskun verollinen loppusumma käteisalennuksen kanssa

Loppusumma on siis se summa, joka on maksettava, mikäli päivä on ennen käteisalennuksen eräpäivää.

Laskulla käteisalennus näkyy paitsi maksuehdoissa, ylimääräisenä rivinä laskun loppusumman perässä. Esim. seuraavasti:

15.2.2010 mennessä (käteisalennuksen eräpäivä) maksettava (ALV:n osuus 672,76 €): 3730,78 euroa.

Käteisalennus reskontrassa

Käteisalennus ei vaikuta reskontraan vielä laskutusvaiheessa. Myyntisaamisissa näkyy laskun varsinainen summa, ei alennettu summa.

Ohjelma tekee automaattisesti käteisalennuksen reskontrakirjauksen siinä vaiheessa, kun alennettu maksusuoritus kirjautuu käteisalennuksen eräpäivään mennessä. Mikäli eräpäivä on jo mennyt, laskuun jää jäännöksiä ja jää laskuttavan harkittavaksi, periikö hän loppuja rahoja.

Käteisalennukset pitää merkitä kirjanpitoon ja tähän auttaa raportti, joka löytyy 'Myynti -> Raportit' -välilehdeltä. Valitse kohdasta Kirjanpitoraportti: 'Käteisalennukset'. Raportissa näkyy myös ALV:n osuus, mikä on käteisalennuksissa merkittävä tieto, jotta laskutetut ja reskontrakirjaukset täsmäävät.

Tämä ohjeistus liittyy seuraaviin osioihin

» Vertaile osioita
Laskutus Myynti Toiminnanohjaus
ei on on